Beveiliging

Antivirussoftware antivirus-rankings.gif
zijn computerprogramma`s die proberen om computervirussen en andere kwaadaardige software (malware) te identificeren, tegen te houden en te verwijderen.
Antivirussoftware gebruikt daarvoor typisch twee verschillende technieken:Onderzoeken (scannen) van bestanden om te zoeken naar virussen die overeenkomen met de definities uit een lijst van bekende virussen, Identificeren van verdacht gedrag door eender welk computerprogramma, wat op een besmetting kan wijzen.
De verspreiding van e-mailvirussen (deze horen bij de meest destructieve en verspreide computervirussen) kan op een veel goedkopere en efficiëntere manier tegengegaan worden, zonder dat de installatie van antivirussoftware nodig is, wanneer bugs in e-mailsoftware zouden hersteld worden. Deze fouten laten immers toe dat gedownloade code uitgevoerd kan worden en zich kan verspreiden en schade aanrichten.

Antivirussen

Avira uit Duitsland
avast! uit Tsjechië
BitDefender uit Roemenië
Computer Associates uit de VS
ClamAV - GPL
ClamWin - GPL ClamAV voor Windows
Coranti uit Japan
Eset makers van NOD32 uit Slowakije
F-Secure uit Finland
G Data Software uit Duitsland, makers van G Data AntiVirus (voorheen AntiVirusKit)
Grisoft makers van AVG Anti-Virus uit Tsjechië
H+BEDV, tegenwoordig bekend als Avira uit Duitsland, makers van AntiVir
Kaspersky Lab uit Rusland
McAfee uit de VS
Norman uit Noorwegen
Panda Security uit Spanje (Voorheen Panda Software)
RAV Antivirus uit Roemenië (in 2003 gekocht van GECAD)
Sophos uit het VK
Symantec makers van Norton AntiVirus/Symantec Antivirus
Trend Micro uit Japan (in naam uit Taiwan - VS)
Zone Labs de makers van ZoneAlarm
AVG
Microsoft Security Essentials van Microsoft

 

Waarom is een draadloos netwerk kwetsbaar? draadlos.jpg
De meeste WAP/routers zijn door de fabrikant zo ingesteld dat ze “uit de doos” meteen moeten werken. Dat houdt vaak in dat geen enkele toegangsbeveiliging is aan gezet. Binnen het bereik van het wireless access point kan iedere computer die voorzien is van een draadloze netwerkkaart dan ook toegang krijgen tot het draadloze netwerk. Voor een thuisgebruiker betekent dit dat iedereen in de omgeving (buren, maar ook mensen die met een laptop in de buurt rondrijden) toegang kunnen krijgen tot jouw netwerk als je geen maatregelen neemt.
Het is dan een kwestie van een paar muisklikken voordat ze op jouw internetverbinding surfen en bedenk wel dat jij verantwoordelijk bent voor alles wat er over jouw internetverbinding heen gaat. Als iemand anders op die manier spam (of ilegalebestanden) verspreidt, ben jij aansprakelijk. Naast surfen kan een ongewenste bezoeker natuurlijk ook toegang proberen te krijgen tot andere computers die gebruik maken van hetzelfde netwerk.